Despre Viata

De ce ii este omului de astazi foame?

By  | 

„De ce ii este omului de astazi foame? De iubire si de sens!”

Este un citat din Nicolae Steinhard pe care l-am vazut asta seara share-uit de cineva pe net. Rar mi se intampla sa ma puna pe ganduri astfel de cartonase, insa acesta chiar mi-a atras atentia. Poate in primul rand pentru ca instantaneu m-au lovit direct in cap cel putin vreo paispe „DE CE-uri?” si tot atatea „PE BUNE?”

Ar fi interesant sa ma apuc sa le disec acum pe toate, dar mi-e teama ca n-ar avea nimeni timp si chef sa citeasca – iar eu pe ale mele mi le stiu prea bine, asa ca prefer sa scriu doar cateva lucruri, primele care-mi vin in cap.

Cat de frumos si sublim este sa-ti fie foame de iubire si de sens! Da, o fi si dureros in acelasi timp, stim cu totii, dar puritatea acestei dorinte, efectiv primare, bate si cea mai puternica durere..

Cati dintre noi ne dorim iubire si sens? Toti! Si de ce beneficiaza atat de putini oameni de ele? E absurd, jur! Si eu imi doresc, si tu, si toti din jurul nostru – astia care inca nu avem, dar niciunul dintre noi nu face ceva cu adevarat in privinta asta.

Stim sa ne dorim pentru noi, stim sa citim povestile altora, stim sa dam like la ce-i frumos si in care ne ragasim, stim sa impartasim cu altii lipsa celor doua elemente esentiale ale fericirii, stim sa vociferam, sa ne manifestam durerea provocata de foame, unii prin poezie, altii prin proza, altii prin cantece, altii printr-un banal share sau like, altii desenand inimi pe plaje cand mai apuca, dar aproape niciunul dintre noi nu face absolut nimic concret. Culmea! Pentru propria persoana. Zici ca suntem niste handicapati sentimentali care cautam leacuri inca neinventate. Leacuri care sa ne vindece de ce? De incapacitatea de a iubi? De a iubi ce pana la urma? Proiectii imposibile? Sabloane de fericire pe care ni le arunca societatea asta bolnava incurabil de hapsanarie, internetul si media in fata, zang, luati de aici? Asta va doriti, asta-i fericirea, iubirea si sensul, va spunem noi, ca voi sunteti prosti si nu stiti.

Cati dintre noi am cautat recent in strafundul inimii noastre? Cati am aruncat o intrebare acolo in adancul dorintelor noaste? “Hellllooo, iniimaaaa, n-am mai vorbit demult! Ce mai faci? Ce-ti doresti tu cu adevarat? Io-mi doresc iubire si sens, tu? Am impresia ca ne dorim lucruri diferite ca altfel nu inteleg de ce nu-mi iese si de ce nu zici dracului ceva!”

Imi place sa cred ca si inima, astazi fara glas, vestejita si rau batuta de foame si sete, isi doreste exact acelasi lucru. Singura diferenta e ca ea vrea exact esenta din citatul de la care am pornit “iubire si sens”, iar noi mici artificii si alte complicaciuni peste si pe langa, bonusuri cum ar veni, ca na, asa se poarta acum si e important ce crede lumea..

Noapte buna.

#vorbedinpridvor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *